Måla fönster

Dina fönster utsätts för mer påfrestningar än övriga delar av din fasad då de är tunnare och utsätts för större temperaturskillnader mellan ute och inne. De har också många fogar som kräver att hållas täta, och därför är det viktigt att man underhåller sina fönster. En del i detta är att måla dem. Detta är något du kan göra hemma på egen hand om du inte har fönster som kräver specialverktyg eller en viss kunskap och behandling. Då kan det vara bättre att lämna in fönstren till ett proffs. Tar du hand om dina fönster och ser till att ha snygga karmar kommer helhetsintrycket på ditt hus bli otroligt mycket stiligare!

Förarbete

Ett bra tecken att se när det är dags att måla om dina fönster är att titta efter sprickor i kitt och färg på bågarnas bottenstycke, där är fönstret nämligen som känsligast. Skulle färgen där ha börjat spricka upp är det dags att ta tag i en del förarbete för att få ett lyckat slutresultat. En god start är att skrapa, slipa, tvätta, grundolja och kitta innan du sätter igång. Att bara pensla över ny färg kommer inte hålla i längden. En bra trägrund gör att dina fönster klarar sig längre och du behöver inte göra om arbetet nästa år igen. Du måste också se till att fönstret är helt tätt, annars är det totalt onödigt att måla om träet. Det måste vara torrt och kitt och glas ska vara intakta. Skulle du behöva täta några läckor får du göra det med nytt kitt lite längre fram. Nu är det dags att grundolja och grundmåla fönsterbågen. Allt det som ska målas måste slipas väl för att få en grund med friskt trä. Sedan kan du börja med att grundolja alla trärena ytor, var noga med att mätta allt ändträ med ordentligt med olja. Låt den dra i cirka 30-60 minuter innan du målar över med grundfärgen.

Målning

Se till att måla dina fönster under de varmare månaderna, med värmen dras nämligen fukten snabbare ur träet. Lyft av fönsterbågarna och måla dem utomhus för att slippa stark doft i hemmet. Som tidigare nämnt är dina fönster mer utsatta än resten av fasaden, och därför krävs det att fönstrets utsida målas med en speciell utomhusfärg, och insidan med en speciell inomhusfärg. Kolla med din lokala färghandlare vad de rekommenderar. Nu är det också dags att lägga på det nya kittet i samma tjocklek och vinkel på det som satt på från början. När du ska börja måla är det viktigt att arbeta in färgen med penseln och se till att vara noga med vinklar och hörn. Avsluta med ett lätt, långt drag så att du får en snygg och slät yta. Vänta till färgen har torkat helt innan du slår ihop dem, annars kan det vara svårt att öppna dem igen. Nu ska de kunna hålla i minst 8-10 år. Du kan tvätta dina fönster varje år för att hålla dem fina, och titta då samtidigt efter sprickor i färgen. Då behöver du endast slipa lite lätt och bättra på färgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *