Fönster och isolering

Bor man bredvid en motorväg, en stor fabrik eller har helt enkelt bara högljudda grannar kan bra fönster med ljudisolering känna otroligt lockande. Många kanske tror att de måste byta ut sina fönster helt men är rädda att förlora intrycket av hemmet om man tidigare haft en äldre stil på sina fönster. För ofta är det just de äldre fönstren som släpper in för mycket ljud på grund av otätheter och för tunna glasskivor. Idag finns det dock duktiga företag som erbjuder att sätta in ljudisolerade glas i gamla fönster, för att bevara husets stil och utseende.

Flera faktorer för ett tyst hem

Att ljudisolera ett fönster handlar om flera faktorer. Det kan handla om att täta fogar och sätta in nya lister, men också om vilket typ av glas man använder. Hur tjocka de är och avståndet mellan glasen spelar stor roll för inomhusklimatet. Många äldre fönster består av tunna glas som släpper in både ljud och släpper ut värme. Detta kan man undvika genom att sätta in flera glas. Denna förändring är i princip omärkbar och syns ej, utan man märker den bara genom en bättre ljudnivå och en härligare inomhusmiljö. Fönster idag består generellt av tre lager glas, detta ger en mycket bättre värme- och ljudisolering om man jämför med de klassiska fönsterna med två glas. Vill du undvika att byta fönster helt och hållet, och riskera att förstöra husets unika prägel som fönster ger, är det ett mycket bättre alternativ att se efter om man kan lösa det med ett mindre ingrepp.

Tjocklek och avstånd avgör

Som tidigare nämnt är alltså en stor faktor till att ljud lättare tränger in i hemmet att själva glaset är tunt och också vilket typ av glas som sitter där. Använder man till exempel två glas med samma tjocklek har ljudvågorna lättare att tränga igenom. Genom att ljudisolera gamla fönster så brukar man därför göra på så vis att man ersätter det tunnare innerglaset med ett mycket tjockare glas så kallat funktionsglas. Detta nya glas är tyngre vilket försvårar ljudvågorna att sätta det i gungning med en högre densitet. Ibland kan det till och med krävas att man sätter in ytterligare ett tredje glas. Vad som gäller just i ditt fall kan du få rådgivning i av ett kunnigt företag som jobbar med dessa typer av fönster. Även avståndet mellan glasskivorna är avgörande för ljudnivån. Ju längre avstånd desto lägre ljudnivå. Det är också viktigt att det är tätt mellan fönsterkarm och väggregel. För att minska risken för ljudläckage isolerar man därför med en så kallad drevremsa.

Tätningslister är en viktig komponent

En sista sak som också är en otroligt viktig komponent för ljudisolering, är något som kallas tätningslister. Detta ska placeras mellan fönsterbåge och fönsterkarm. För att dessa lister ska stänga ute buller gäller det att de är anpassade efter det mellanrum som behöver tätas. Skulle de inte fylla ut utrymmet leder detta till att ljud sprids. Skulle de råka vara för tjocka skapar det i stället en stum koppling mellan karm och båge. Det krävs alltså precision för ljudisolerande fönster! Listerna hjälper också till att inte släppa ut värme och att hålla borta smuts som kommer utifrån.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *