Välkommen till Fina Fönster

Fönster fungerar som husets ögon och för att skapa ett vackert intryck är det därför viktigt att hålla dessa i fint skick. Vissa typer av fönster kan du själv enkelt restaurera och snygga till, medan det med andra kan vara bättre att ta hjälp av en duktig snickare. Här kan du läsa ett gäng intressanta artiklar just om detta och få inspiration till hur just du kan förbättra ditt hem, både när det gäller ljudisolering och ljusinsläpp. För vad är egentligen det optimala ljuset när man till exempel spelar spel på datorn, så som casinospel?

Välj stil efter tidsepok

I alla byggnader har fönster otroligt stor betydelse för dess utseende, för visst ger det ett vackrare intryck med många fönster med fina spröjs? Det är viktigt att välja byggnadsstil på fönster efter vilken tidsepok huset byggdes. Gör man ett felaktigt fönsterbyte kan det få konsekvenser för helhetsintrycket och ge helt fel utseende. Det påverkar dessutom miljön runt omkring. Så är du på gång att renovera fönster eller köpa nya – se då till att välja stil och form efter vad som stämmer in på huset och området i övrigt.

Handblåsta glas fram till 1910

Förr i tiden var bostadshusen ofta väldigt mörka och slutna. Man släppte in ljuset genom små öppningar i väggen med luckor som man sköt för när man ville ha det mörkt. Rutor av glas fanns endast i de lite förnämare hushållen, och så klart i kyrkorna. Glastillverkningen kom igång på allvar först i slutet på 1600-talet i Sverige. Under 1700-talet började det bli allt mer förekommande och även ”vanliga” människor började använda sig av fönster i glas. Fram till 1910-talet blåste man allt fönsterglas på ungefär samma sätt som under 1600-talet. Under 1930-talet började man maskintillverka fönsterglas.

Lägre kvalitet efter 50-talet – allt viktigare med kvalitativa renoveringar

Förr använde man material som kunde hålla mot rötangrepp i flera hundra år. Än idag finns det fönster gjorda på 1600-talet som inte visar ett spår på rötangrepp. Man brukar säga att fönster tillverkades med genomgående god kvalitet fram till 1950-talet, men sedan uppvisar de sämre kvalitet efter 1960-talet. Därför är ruttnande och flagnande fönsterbågar ett stort problem som skapar merkostnader när husägare bestämmer sig för att renovera. Det är därför viktigt att anlita en entreprenör som har god erfarenhet av målningsbehandlingar, för att se till att du i framtiden ska kunna undvika risken för avflagning och rötskador.